"Přes Vánoce určitě zase přiberu"

22.11.2018

Myslím, že tuto větu už někdy pronesl asi každý z nás. Nemusí to být ale nutně pravda. Vánoce mají být svátky klidu, míru a lásky ke svým blízkým. Neznám ale moc lidí, kteří by se tímto mottem řídili. Většinou to bývá spíše naopak. Necháme vše na poslední chvíli, takže místo toho, abychom měli nakoupeno a zabaleno dopředu, sháníme dárky na poslední chvíli v přeplněných obchodních centrech. Než abychom si řekli, že dva druhy cukroví stačí, protože víc se jich stejně nesní, musíme jich připravit deset. Nemáme čas na sebe, na rodinu a přátele, ani na pohyb. Jsme v podstatě celý prosinec ve stresu, což je vlastně ještě ta lepší varianta, protože spousta z nás se začne děsit už v říjnu, kdy se v obchodech začnou objevovat první čokoládoví Mikulášci a vánoční výzdoba. Ano, dnešní doba svádí k tomu, abychom se cítili pod tlakem, nakupovali zbytečnosti, které nepotřebujeme, a trávili volný čas tam, kde nechceme. Vždy je ale na nás, jestli se rozhodneme tomuto tlaku podvolit. Klienti se často obávají, že svátky pro ně budou v období redukce váhy spíš trestem než radostí. Během prosince už výživoví poradci zaznamenávají značný pokles konzultací. Je to především kvůli předvánočnímu stresu, nedostatku času a předem očekávanému obžérství v období svátků. Lidé se děsí toho, že kilogramy, které se jim podařilo zredukovat, přes Vánoce opět naberou. Pokud ale dodrží zásady, které zde zmiňuji, nemusí se ničeho strachovat. Mlsání bude zdravé, kvalitní a nepovede k neregulovatelnému přejídání a nabírání na váze.

Tipy, jak se vyhnout přejídání a přibírání:

  • Nenechávejte cukroví v místnosti, kde trávíte čas. Ať už to bude vědomě nebo nevědomě, budete uzobávat. Vždy cukroví schovejte do jiné místnosti nebo do lednice, abyste se pro něj museli zvednout a někam dojít. Uvidíte, že se jeho spotřeba rapidně sníží a zároveň budete mít alespoň trochu pohybu. Také si nikdy neodnášejte více než jeden kousek. Podruhé už se vám nebude chtít vstávat tolik, jako poprvé. A pokud ano, máte opět alespoň nějakou pohybovou aktivitu, která sladkému předchází. Mozku také nějakou chvíli trvá, než si uvědomí pocit sytosti. Je tedy vhodné cukroví i jakékoliv jiné jídlo jíst pomalu a v menších dávkách. Přidat si můžete vždy a vyhnete se tomu, že se rychle přejíte a teprve zpětně vám dojde, že máte břicho jako balvan. Menšími porcemi se vyhnete i klasickému "přece už ten zbytek dojím, nebudu to nechávat na talíři".
  • Cukroví byste měli konzumovat spíše v dopoledních hodinách. Po druhé hodině už by to měla být spíše výjimka. Na odpolední mlsání můžete využít například ořechy.
  • Choďte o svátcích na procházky. Můžete je podnikat s vašimi blízkými nebo sami. Nikde není psáno, že návštěva příbuzných musí probíhat na gauči. A uvidíte, jak vám děti budou vděčné, když je vezmete na zimní procházku ve sněhu (navíc pokud se budete někde brodit závějí, spálíte více kalorií. Jen je potřeba být vhodně oblečen).
  • Samozřejmě i jakýkoliv jiný pohyb se počítá. Nebojte se změněných otvíracích hodin, mnoho sportovišť má otevřeno třeba i na Štědrý den. Ani pohyb venku určitě nepřijde na škodu. Ať už se bavíme třeba o chůzi (s hůlkami), lyžování nebo o běhu, protože tělo se musí věnovat zahřívání organismu více než v teplejších měsících, takže váš metabolismus spaluje více kalorií.
  • Na návštěvě odmítejte to, co nechcete. Ani bych nespočítala, jak často mi klienti říkají, že si na návštěvě dali něco, co vůbec jíst nechtěli jen proto, aby si to druhý člověk nevzal osobně nebo aby se neptal, jestli drží dietu. Pokud někomu mezi svátky řeknete, že už jste sladkého přejedení a zdvořile odmítnete nebo ochutnáte jen jeden kousek, nikdo nemá právo do vašeho rozhodnutí mluvit. To stejné platí u alkoholu.
  • Ani o Vánocích se nevyhýbejte vodě nebo čajům. Pokud si chcete dopřát alkohol, nejvhodnější je suché červené víno. Je ale třeba pamatovat na správný pitný režim a víno kompenzovat vodou.
  • Pokud se obáváte toho, co vám známí nebo rodina naservírují, pozvěte je raději k vám domů. Nebudete se muset obávat nezdravých potravin ani žlučníkových záchvatů.
  • Nekupujte zbytečně jídlo, které nechcete nebo nesníte. Co není doma, to si nedáte. Vůbec nemusíte do nákupního košíku přidávat sladké sušenky, limonády nebo chipsy. Příbuzní se jich stejně přejedli už u sebe doma a u vás můžou dostat cukroví a kávu nebo čaj.
  • Nekupujte polotovary. Nejsou dobré jak chuťově, tak kvalitou. Pokud se obáváte, že strávíte moc času v kuchyni, zapojte raději do příprav rodinu. Budete tak mít více společně stráveného času a radost z toho, že všichni na Štědrovečerní tabuli něčím přispěli.
  • Nezapomínejte na ovoce a zeleninu.

Tipy na pečení a vaření:

  • Nepoužívejte k pečení bílou mouku. Špaldová, žitná nebo celozrnná poslouží stejně dobře, chuť nezkazí a ještě toho sníte méně, protože je vydatnější. Je ale třeba vědět, že kvalitnější mouky sají více než klasická bílá, takže jí bude třeba méně, než je v původním receptu.
  • Nepoužívejte přeslazené a těžké máslové krémy. Lépe uděláte, pokud zvolíte tvarohový nebo přidáte domácí nedoslazovanou marmeládu.

  • Vyhněte se klasickému bílému cukru. Cukroví se dá krásně dochutit ovocem nebo medem, případně nějakým přírodním sirupem.

  • Nepoužívejte margaríny. Zainvestujte do kvalitního másla. Pokud se bojíte, že to bude příliš drahé, vězte, že s využitím těchto tipů sníte cukroví o tolik méně, že na ceně se to ve finále vůbec nijak negativně neprojeví.

  • Vyhněte se smažení. Ať už na Štědrý večer chystáte rybu nebo řízek, není nutné je obalovat nebo strkat do friťáku. Řízky, můžete udělat přírodní. Pokud je chcete obalované, dejte je po osmažení na vteřinu do nádoby s horkou vodou, která přebytečný tuk nasaje a maso bude mnohem chutnější (to stejné platí např. i u bramboráků). Pokud chystáte rybu, klidně jí můžete udělat na přírodno na pánvi bez tuku nebo ji ugrilovat. Poté stačí trochu dochutit citronem a olivovým olejem. V případě, že nemáte rádi kapra, nebojte se zapojit fantazii a dát si jakoukoliv jinou rybu, třeba lososa. Dostanete do sebe omega-3 mastné kyseliny a vaše tělo vám bude vděčné.

  • Místo majonézy použijte do salátu bílý jogurt. Chutná výborně a nebudete se po něm cítit tak těžce.

  • Nechystejte salátu více, než kolik ho opravdu sníte. Budete se jím zbytečně přejídat, aby se nezkazil, aniž byste z něho měli potěšení.

  • Na jednohubky a chlebíčky použijte celozrnné pečivo a přidejte na ně zeleninu.

Můj recept na lehký bramborový salát

1,5 kg brambor

4 - 5 vajec

1 salátová okurka
1 paprika
2 cibule
500 ml bílého jogurtu
200 g mraženého hrášku
200 g mražené kukuřice
sůl, pepř

Brambory omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vařená vejce, okurku, papriku také nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme rozmraženou kukuřici a hrášek. Vše dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme bílý jogurt, osolíme, opepříme a vše společně promícháme. Salát necháme odstát v lednici do druhého dne a můžeme podávat.